Bart Jacobs

Brussel, België

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel, kamermuziek en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst en behaalde zijn masterdiploma’s met grootste onderscheidingen.

In 2000 werd hij benoemd tot organist van het Brusselse kathedraalkoor. Met dit koor verwezenlijkte hij tal van cd-opnames met Vlaamse muziek voor koor en orgel, waaronder ook het complete orgelwerk van August De Boeck (1865-1937), gespeeld op het Forest-orgel (1873) te Gent.

Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen in Alkmaar (1ste prijs “Schnitger concours” als eerste Belg ooit), Amsterdam (3de prijs “Sweelinck concours”), Brugge (4de prijs “Musica Antiqua” en “Prijs van de luisteraar”) en Leeuwarden (finalist “Max Reger concours”).

In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Daarnaast is hij sedert 2013 als organist ook verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw-en-Leodegariuskerk van Bornem.

Als solist en basso continuo-speler concerteert hij in heel Europa en treedt op met gerenommeerde ensembles als Vox Luminis, Les Muffatti, Hathor consort, Il Gardellino, Psallentes, Utopia, Currende, Collegium Ad Mosam, …

De uitgebreide discografie van Bart Jacobs bevat solowerken op orgel en klavecimbel, naast begeleiding van tal van ensembles. Zijn solodebuut-cd’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen (2013) en Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach (2015) werden lovend onthaald in binnen- en buitland. De cd Ein Feste Burg ist unser Gott (2016) werd bekroond met prijzen als “CHOC de Classica 2017”, “Diapason 5”, “Gramophone Editors Choice 2017”en “ffff de Télérama”. Deze opname voor het label Ricercar i.s.m. het ensemble Vox Luminis bevat koor- en orgelmuziek naar aanleiding van 500 jaar Reformatie.

De cd Concertos for organ and strings (2019) voor het label Ramée, met eigen reconstructies van concerto’s voor orgel en strijkers van J. S. Bach en uitgevoerd met barokorkest Les Muffatti werd een ongezien succes in het klassieke muzieklandschap. Deze originele opname ontving de meest prestigieuze onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder het “Gouden label” bij “Klassiek Centraal” (B), waardering 10 in “Luister Magazine” (NL), de “Diapason d’Or de l’ année 2019” (FR) en de “Klara award voor de Beste Belgische cd 2019”.

In april 2020 verscheen een opname voor het label Organroxx met de integrale Clavier-Übung III van J. S. Bach, gespeeld op het monumentale Draps/Flentrop-orgel te Sint-Niklaas, waarbij de orgelwerken afgewisseld worden met de gezongen koralen.

Bart Jacobs verleende zijn medewerking aan het project All of Bach van de Nederlandse Bachvereniging. Zijn Bach-interpretaties op orgel en klavecimbel zijn te zien en te beluisteren op www.allofbach.com.

In 2018 richtte hij samen met organist Reitze Smits het orgelduo 422play op. Dit duo ontdekt nieuwe mogelijkheden om het orgel te laten horen in nog nooit uitgevoerde bewerkingen van muziek van o.a. Debussy, Ravel, Mendelsohn en Purcell. In juli 2020 verscheen hun eerste cd, gespeeld op het Grenzing orgel van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel.

Hij is mede-stichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006) die door tal van activiteiten, workshops en studiedagen de interesse voor het klavecimbel in Vlaanderen wil vergroten.

Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem.

Meer info op www.bartjacobs.eu