Bach
Concerts Ghent

Sint-Niklaaskerk, Gent

De Bachconcerten zijn een nieuwe concertenreeks in de Sint-Niklaaskerk in het hart van Gent. Elke derde zaterdag van de maand om 17u kan je genieten van een uniek programma waar de monumentale orgelwerken van Johann Sebastian Bach centraal staan.

Waarom Bach Concerts Ghent?

De Bach Concerts Ghent worden georganiseerd ter promotie van de restauratie van het wereldberoemde Cavaillé-Coll-orgel in de Sint-Niklaaskerk. Dat orgel bevindt zich momenteel in een bijzonder slechte staat en is al jaren niet meer bespeelbaar. Een grote restauratie is broodnodig. Met de concertenreeks wensen we de aandacht en het draagvlak voor de restauratie van het instrument te vergroten. Deze parel van onschatbare waarde zwijgt nu al 60 jaar en die stilte willen we nu meer dan ooit doorbreken.

Waarom Bach?

Dat voor deze bekende componist werd gekozen, hoeft niet te verwonderen. Het neobarokke Flentroporgel uit 1973-1974 dat in 2006 werd aangekocht door de Vrienden van de Sint-Niklaaskerk, leent zich perfect tot de uitvoering van de componist zijn werk. Maar de link gaat verder. Veel van de grootse orgelwerken van Bach konden in Gent pas voor het eerst ten gehore worden gebracht – o.a. omwille van het benodigde aantal pedalen - dankzij het magnifieke Cavaillé-Coll-orgel.

18 mei: Matthias Havinga

In de Sint-Niklaaskerk

Aboneer u op onze YouTube-kanaal

We plaatsen regelmatig opnames van eerdere optredens van onze concerten.

Door u te abonneren kunt u op de hoogte worden gesteld wanneer er nieuwe video’s worden geüpload, maar helpt u ons ook om een groter publiek te bereiken. Bedankt voor uw steun!

Komende concerten

Elke derde zaterdag van de maand om 17u.

Het Flentrop-orgel

Praktische Info

Het
Cavaillé-Coll-Orgel

Het Cavaillé-Coll-orgel in de Sint-Niklaaskerk is een van de mooiste instrumenten dat Artistide Cavaillé-Coll ooit gebouwd heeft.