Benoît Mernier

Benoît Mernier studeerte orgel met Firmin Decerf, Jean Ferrard, Joris Verdin en Jean Boyer.

Benoît Mernier concerteerde reeds in Europa, Japan, Mexico en Canada. Hij realiseerde verscheindene opnames, waarvan één die werd bekroond door de Grand Prix de l’Académie du disque Charles Cros. Twee andere CD’s werden bekroond met een Diapason d’Or.

Naast begenadigd organist is hij eveneens een zeer begeesterd componist. Hij studeerde compositie bij Philippe Boesmans. Zijn werken worden uitgevoerd door talrijke ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Hij won verschillende prijzen waaronder de UNESCO-prijs ‘La Tribune Internationale des Compositeurs’ en de prijs ‘Paul Gilson’ die uitgereikt wordt door de Franstalige publieke radio’s.

Tijdens het seizoen 2002-2003 was Benoît Mernier ‘componist in residence’ bij het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In 2004 werd hij dat bij het Oostenrijkse ‘Carinthischer Sommer 2004’. In datzelfde jaar bestelde de internationale Koningin Elisabethwedstrijd bij hem een werk voor de competitie ‘Zang 2004’.

In opdracht van De Munt componeert hij twee opera’s:Frühlings Erwachen’ (naar F. Wedekind) in 2007 en ‘La Dispute’ (naar Marivaux) in 2013. Hij ontvang een compositie-opdracht van deKoussevitzky Music Foundation’ en het ‘Pro Arte Quartet’ in USA.

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel gaf Olivier Latry de opdracht een concerto te schrijven voor de ingebruikneming van zijn nieuwe orgel. Van dit werk verscheen een discografische uitgave die hem de onderscheiding Octaves de la Musique 2019 opleverde. Zijn orkestratie van Franck’s 2e Koraal werd zeer geprezen.

Benoît Mernier is docent orgel aan het Conservatoire royal van Brussel. Hij is ook organist van de Onze-Lieve-Vrouwkerk aan de Zavel in Brussel en hij is curator van het nieuwe orgel van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hij geeft masterclasses compositie in de Koningin Elisabethkapel en hij is eveneens lid van de klas van de Schone Kunsten aan de Koninklijke Academie van België.

 

Website : http://www.compositeurs.be/Mernier.html

Bio au 8/07/22