François Ménissier

Rouen & Parijs, Frankrijk

François Ménissier doceert orgel aan het Conservatorium van Rouen en is organist-titularis van het grote orgel van de kerk Saint-Nicolas-des-Champs in Parijs.

Hij studeerde orgel bij Françoise Billiot, Bernard Lagacé, Norbert Pétry, André Stricker en Louis Thiry, en het klavecimbel bij Martha Cook en Aline Zylberajch. Hij nam ook deel aan masterclasses bij Michel Chapuis, André Isoir en Harald Vogel. Hij was in 1981 laureaat van de J.S. Bach International wedstrijd in Toulouse en organist-titularis van 1989 tot 2003 van het grote Silbermann-orgel van de Sint-Thomaskerk in Straatsburg. Hij woont sinds 2000 in Normandië waar hij momenteel de orgeladviseur van de stad Rouen is, organist belast met het renaissance-orgel van de Mont-Saint-Aignan en organist van de Sint-Elooikerk in Rouen.

François Ménissier heeft opgetreden in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, België, Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Italië, Spanje, Schotland, Luxemburg, Finland en Japan, zowel als solist als met musici of ensembles, waaronder Jacques Bona (basstem), Volny Hostiou (slang), Luc Marchal (barokhobo), Françoise Masset (sopraan), Guy Messler (trompet), Thibaud Robinne (baroktrompet), Psalette de Lorraine, Maîtrise de Haute-Bretagne, A Sei Voci, Ensemble Gilles Binchois en Dominique Vellard, Chœur de Chambre de Namur, Les Meslanges en Thomas Van Essen.

Zijn passie voor historische orgels heeft hem ertoe gebracht zijn muzikale activiteit te vervolledigen met een levendige belangstelling voor de restauratie en het behoud van historische instrumenten en voor de geschiedenis van de orgelbouw. Als auteur van het onderzoek naar de Verschneider lijn van achttiende- en negentiende-eeuwse orgelbouwers en de historische en technische inventaris van de Moezelorgels (1988-1999), is François Ménissier sinds 1998 lid van de hogere historische orgelcommissie (Commission nationale du patrimoine et de l’architecture) van het Franse Ministerie van Cultuur; hij is ook voorzitter van de Vereniging Aristide Cavaillé-Coll (Parijs) sinds 2017.

Discografie: Bach, Boëly, Brahms (Diapason d’Or 2004), Mendelssohn, Rheinberger, Titelouze (Tempéraments/Radio-France, Hortus, Wergo/Schott, K.617, Adda, Paraty, Psalmus). Radio-opnames voor Radio France / France Musique (F), Südwestrundfunk (D), K.-Radio-Omroep Hilversum (NL), RTBF (B), Finse Nationale Radio (Helsinki).