Jean-Luc Thellin

Jean-Luc Thellin is een organist uit Luik en doceert compositie, praktische harmonie en improvisatie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Luik.

Als winnaar van verschillende internationale wedstrijden, probeert hij zich niet te specialiseren in slechts één enkele periode van de muziekgeschiedenis. Hij interpreteert zowel de oude muziek als die van de XXe eeuw, en slaat uiteraard JS Bach en de romantische periode niet over. Dit alles laat hem toe uitgenodigd te worden op internationale festivals zoals dat van L’automne musical de Spa, Festival international de Roquevaire (Frankrijk), Internationaal Festival van Oliwa (Polen), Festival “Toulouse les orgues”, Festival van Alkmaar (Nederland), Notre-Dame de Paris, St Louis en l’île, Orgelfestival van Luik, ….

Hij heeft een bijzondere passie voor de orgelwerken van J.S. Bach, César Franck en Maurice Duruflé. Duruflé, wiens complete werken hij een paar jaar geleden in concert uitvoerde… De wens om het werk van de beroemde componist vanuit de meest geheime invalshoeken te ontdekken is een van zijn prioriteiten.

Improvisatie is een andere van zijn prioriteiten. Jean-Luc Thellin geeft veel aandacht, zowel tijdens concerten als in de liturgie, aan improvisatie, waardoor de gemeenschap, het publiek en de organist in dezelfde sfeer kunnen treden, terwijl hij de emotie van het moment beheerst. Door advies te krijgen van Firmin Decerf en Thierry Escaich, heeft hij kunnen putten uit de ervaring van twee van de grootste improvisatoren van onze tijd.

In december 2007 bracht hij een levendig eerbetoon aan Louis Vierne in de Notre-Dame kathedraal in Parijs door een finale te improviseren in de stijl van de meester.

In juni 2010 werd Jean-Luc Thellin benoemd tot organist-titularis van het Stolz-orgel van de Notre-Dame de Vincennes.