Leo van Doeselaar

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt.

Hij bespeelt zowel authentieke als moderne instrumenten, en streeft in zijn interpretaties naar een zo groot mogelijke stijlzuiverheid.

Naast zijn “Professur” aan de Universität der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals.

Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Hij vormt al dertig jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.

Leo van Doeselaar begon zijn orgel- en pianostudie bij Gerard Akkerhuis in Den Haag. Hij studeerde vervolgens aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium: orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma’s behaalde hij de Prix d’Excellence orgel. Ook werden hem de Toonkunst Jubileum Prijs en de ‘Zilveren Vriendenkrans’ van het Concertgebouw in Amsterdam toegekend. Na zijn studie verdiepte hij zich in historische uitvoeringspraktijk door meestercursussen in het buitenland en bij André Isoir in het Franse orgelrepertoire. Ook nam hij fortepiano-lessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar samen met vele vooraanstaande oude muziekspecialisten.

Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.

Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met werk van onder anderen Schubert, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie. Het duo heeft in binnen- en buitenland radio- en televisie-opnamen gemaakt, waaronder een zevendelige serie voor de BBC op zowel historische als moderne vleugels; een compilatie werd uitgebracht op cd.

Van Doeselaar nam ook als solist cd’s op, eveneens voor diverse platenmaatschappijen. Hij verzorgde bijvoorbeeld de eerste integrale opname van de orgelwerken van Wilhelm Friedemann Bach, alsook van die van Georg Friedrich Händel. Zijn discografie omvat verder opnamen op historische orgels van werk van Mozart, Krebs, Bach, van Noordt, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.

Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.

Op Decca verscheen een opname van Kammermusik no. 7 van Paul Hindemith, met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Deze cd kreeg een Grammy Award. Met hetzelfde orkest en dezelfde dirigent speelde hij in 1993 het Orgelconcert van Tristan Keuris ter inwijding van het gerestaureerde orgel in het Concertgebouw; in 2003 in Luzern de wereldpremière van Wolfgang Rihms Orgelconcert Unbekannt IV.

Als titulair organist van het Concertgebouw treedt Van Doeselaar veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten in zeer uiteenlopend repertoire, dat zich uitstrekt van Haydn tot Donatoni.

Als solist werkte hij samen met dirigenten als Mariss Jansons, Riccardo Chailly, Charles Dutoit, Claus-Peter Flor, Frans Brüggen, Jean Fournet, Ingo Metzmacher en David Zinman.

Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.

In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.