Matthieu Odinet

Parijs, Frankrijk

Matthieu Odinet, geboren in 1988 in Normandië, Frankrijk, studeerde orgel bij François Ménissier en Olivier Houette. Hij studeerde muziekanalyse, basso continuo en vroege muziek, en volgde harmoniecursussen bij Jean-Baptiste Robin aan het Conservatorium van Versailles. Hij speelt ook piano en klavecimbel.

Na het behalen van zijn orgeldiploma aan het Conservatorium van Rouen, werd hij toegelaten tot het Conservatoire National Supérieur in Parijs, waar hij orgel studeerde bij Michel Bouvard en Olivier Latry, en muziektheorie en toegepaste analyse bij Michaël Lévinas. Hij behaalde in 2014 het Nationaal Beroepsmusici Diploma, een eerste prijs orgel door een unanieme jury, alsmede een eerste prijs analyse met hoogste onderscheiding. Hij wijdde een onderzoeksessay aan de vergelijkende analyse van zowel de orgel- als orkestbewerkingen van L’Ascension van de Franse componist Olivier Messiaen. Aan het Conservatorium van Parijs studeerde hij improvisatie bij Thierry Escaich en Philippe Lefebvre, en volgde lessen in compositie, didactiek, Gregoriaans en etnomusicologie. Hij trad op in masterclasses met enkele van de beste hedendaagse organisten, waaronder Lorenzo Ghielmi, Louis Robilliard en Wolfgang Zerer. Hij behaalde een Bachelor’s degree in musicologie aan de Sorbonne Universiteit.

Op 21-jarige leeftijd werd hij benoemd tot organist-titularis van het Alfred Kern-orgel van de Notre-Dame des Blancs-Manteaux (Parijs). Hij treedt regelmatig op in recitals, zowel als solist als als continuospeler. Naast zijn muzikale carrière heeft Matthieu Odinet ook ervaring in de culturele administratie. Hij is afgestudeerd aan Sciences Po Parijs, ESCP Business School en aan de Ca’ Foscari Universiteit in Venetië, Italië. Hij is nu hoofd van de afdeling mecenaten en Grote Donateurs van de Nationale Opera van Parijs, bij de AROP, de Vrienden van de Opera van Parijs. Hij doceert ook aan Sciences Po Paris en aan de ESCP Business School.