Ben van Nespen

Ben Van Nespen (Antwerpen, °1978) kwam reeds op jonge leeftijd in contact met het orgel en het klavecimbel aan de Muziekacademie “Jozef Pauly” in Ekeren. Op 15-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste orgelrecital, met op het programma de complete cyclus “La Nativité du Seigneur” van Olivier Messiaen, in de St.-Katharinakerk in Hoogstraten. Aan het Lemmensinstituut in Leuven behaalde hij de meestergraad en het specialisatiediploma voor orgel bij Reitze Smits en tevens de meestergraad voor klavecimbel bij Kris Verhelst. Daarnaast volgde hij diverse cursussen bij o.a. Jos Van Immerseel, Joris Verdin, Ludger Lohmann, Hans-Ola Ericsson, Stef Tuinstra en Menno van Delft.

Hij behaalde verschillende prijzen:

  • 1ste prijs voor klavecimbel in de “Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet” (1996-97).
  • 1ste prijs op het 7e Orgelconcours in Leiden (1998), in de categorie “20ste-eeuwse muziek”.
  • 1ste prijs op het orgelconcours “Musica Antiqua” in Brugge (2009), als eerste Belg ooit sinds de stichting van het festival en het orgelconcours in 1964.

Als solist op orgel en klavecimbel vertolkt hij een uitgebreid repertoire, van de 16de tot de 21ste eeuw. Hij creëerde enkele werken van Vlaamse componisten waaronder Frans Geysen, Lucien Goethals, Martin Valcke en Sebastiaan Van Steenberge.

Als basso continuo-speler werkte hij o.a. met Anima Eterna Brugge, B’Rock, Currende, Ensemble a, Hildebrandt Consort, InAlto, Le Pavillon de Musique, Oltremontano en Red Herring.

Hij concerteerde in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden. Ook werkte hij mee aan diverse operaproducties en radio-, tv- en cd-opnames.

Als leraar orgel, klavecimbel, klavierklas en begeleidingspraktijk is hij werkzaam aan de muziekacademies van Ekeren en Wilrijk.

In 2013 realiseerde hij zijn eerste solo-cd, opgenomen op het historische orgel van de St.-Pieterskerk in Turnhout. In de zomer van 2021 werkte hij mee aan een opname rond gerestaureerde Clerinx-orgels voor het Vlaamse tijdschrift Orgelkunst.