Jean-Baptiste Dupont

Jean-Baptiste Dupont heeft een internationale carrière als musicus. Hij trad op in verschillende Europese landen, in de VS en in Rusland, in prestigieuze ruimtes (Kathedralen van Parijs, New-York, Berlijn, Londen, Koln, Kopenhagen, Mariinsky concertzaal, Bolchol Theater, enz…). Hij beheerst een breed repertoire van de Renaissance tot heden, waaronder vele transcripties. Jean-Baptiste Dupont is geprezen als één van de grootste jonge improvisatoren aan het orgel. Hij is een frequente gast op internationale festivals, radio’s, enz. Als specialist in improvisatie wordt hij regelmatig uitgenodigd om Masterclasses en Workshops op dat gebied te geven. Hij was jurylid bij wedstrijden in Frankrijk, de VS en Duitsland.

Jean-Baptiste Dupont, geboren in 1979, begon zijn muzikale studie aan de piano. Later, op 12-jarige leeftijd, ontdekte hij het orgel en begon zijn orgelstudie aan het Instituut voor Gewijde Muziek van Toulouse. Hij studeerde met onderscheiding af aan de orgelafdeling van het Conservatorium van Toulouse. Als één van de beste alumni van het Conservatorium ontving hij in 2006 de Francis Vidal-prijs van de stad Toulouse en vervolgde hij zijn studie aan het Centre d’Etudes Supérieures de Musique et Danse in Toulouse, waar hij uitvoerings- en onderwijsdiploma’s behaalde. Jean-Baptiste Dupont’s docenten orgel, improvisatie, klavecimbel en piano waren onder meer Michel Bouvard, Louis Robilliard, Philippe Lefebvre, Jan Willem Jansen en Thérese Dussaut.

Hij was finalist en laureaat in vele orgelconcours, zowel in interpretatie als in improvisatie. Hij won de 1e prijs (improvisatie) in het internationale concours St-Albans in juli 2009; de 2e prijs, publieksprijs, Glinka en De Boni Arte stichtingsprijzen in het concours “Mikael Tariverdiev” in Kaliningrad, Rusland, 2009; en de 3e prijs in het internationale concours “Xavier Darasse” (Toulouse, Frankrijk) in oktober 2008.

Hij neemt de complete orgelwerken van Max Reger op voor Hortus Editions. De tot nu toe verschenen delen zijn door de internationale pers geprezen. Zijn werk over Max Reger kreeg internationale erkenning, en vervolgens werd Jean-Baptiste Dupont uitgenodigd voor verschillende symposia en internationale evenementen over de componist. De laatste uitgaven omvatten een improvisatie-opname voor het label Hortus, en Widor symphonie n°8 voor het label Audite.

Jean-Baptiste Dupont werd benoemd tot organist van de kathedraal van Bordeaux na een concours dat plaatsvond in april 2012. Hij was oprichter en artistiek directeur van Cathedra (gewijde muziek in de kathedraal van Bordeaux) van 2014 tot 2019 en komt op voor de reconstructie van het orgel van de kathedraal.

www.jeanbaptistedupont.com