Kamerkoor El Grillo

Koor

Het kamerkoor El Grillo uit Gent werd opgericht in 1995 door dirigent Inge Bollaert. Het ensemble bestaat uit een twintigtal zangers die zich tot doel hebben gesteld om als een vriendengroep op een spontane en ongedwongen manier de vocale muziek uit vooral de renaissanceperiode uit te voeren, met het voorbeeld van enkele gerenommeerde Vlaamse ensembles voor ogen.  

Door een consequente opbouw van het repertoire en een welomlijnde programmering is El Grillo erin geslaagd om in de loop van enkele jaren binnen de wereld van de Vlaamse amateurkoren een stevige reputatie op het gebied van de “oude muziek” op te bouwen. 

Het repertoire van El Grillo omvat bovenal profane en religieuze polyfonie uit de renaissance. Centraal hierin staan de werken van bekende en minder bekende Vlaamse polyfonisten, met een speciale voorkeur voor Josquin Desprez en Jacob Obrecht en Orlandus Lassus. Anderzijds vormt het Engelse repertoire van componisten als Thomas Tallis of William Byrd een belangrijk focuspunt. 

In 2005 organiseerde El Grillo in en om de Gentse Sint-Baafskathedraal de ‘Jacob Obrechtdag’ naar aanleiding van het overlijden 500 jaar geleden van de in Gent geboren polyfonist Jacob Obrecht*. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan bracht het ensemble in september 2010 enkele concerten met werk van J.S. Bach in samenwerking met barokensemble il Gardellino. Met dit ensemble voerde El Grillo in 2013 ook voor het eerst de Johannes-Passion van Bach uit. In 2021 staat de Hohe Messe gepland ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het ensemble.

In de voorbije vijfentwintig jaar verzorgde het ensemble meer dan 150 concerten en optredens in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Luik, Nieuwpoort, Oudenaarde, Ronse of Spa en in heel wat kleinere Vlaamse gemeenten zoals De Pinte, Evergem, Hansbeke of Peppingen. Het ensemble was ook te gast in Rome.

De samenwerking met de musici als Marnix De Cat, Erik Van Nevel, Guy Penson, Philippe Pierlot, Marcel Ponseele en de ensembles il Gardellino, Flanders Recorder Quartet, Aquil’Altera, La Caccia en Ensemble Rafik El Maay heeft El Grillo in staat gesteld zijn grenzen te verleggen en heeft er tegelijkertijd voor gezorgd dat een heel gevarieerd publiek kon worden bereikt, zowel vrienden en sympathisanten als doorgewinterde melomanen.

* Het ensemble ijvert er ook al jaren voor om de naam van deze wereldvermaarde componist te verbinden aan een straat of plein in Gent. Jacob Obrecht werd geboren in 1457 in de Ridderstraat.

www.elgrillo.be