Annelies Focquaert

Annelies Focquaert (1977) behaalde in 2001 haar diploma orgel aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Nadat ze in 2006 laureate werd van het Gentse Orpheus Instituut met een onderzoeksproject rond de Belgische organist Jacques-Nicolas Lemmens, verdedigde ze in oktober 2014 met succes haar Doctoraat in de Kunsten over dezelfde componist (Associatiefaculteit Universiteit Antwerpen – AP Hogeschool).

Na een opdracht als projectcoördinator voor het Orgel in Vlaanderen vzw, was ze van 2005 tot 2016 als wetenschappelijk medewerkster verbonden aan het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek vzw in Antwerpen. Momenteel geeft ze les orgel, klavecimbel en  begeleidingspraktijk aan de academies van Antwerpen (MaGo) en Hemiksem-Niel-Schelle-Aartselaar. Sinds 2015 is ze organist-titularis in de Antwerpse Sint-Joriskerk.

Naast verschillende orgelconcerten in België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland, verzorgde ze ook de begeleiding op orgel of op harmonium van koren en ensembles als het Vlaams Radio Koor en Brussels Symphony Orchestra, Hermes Ensemble, Oxalys en Het Collectief.

In augustus 2019 nam ze deel aan de Summer Course van het Orgelpark Amsterdam, met meestercursussen van Franz Danksagmüller, Jacob Lekkerkerker, Zuzana Ferjencikova en Hans-Ola Eriksson.

In 2018 en 2019 speelde ze de premières van Luc De Winters orgelwerken Ten Millennium Future, El Castillo interior (orgel) en Cold Mountain (sopraan en orgel); in 2023 volgden de Feniks Diptiek (orgel) en de liedcyclus Mystère de l’Instant présent (sopraan en orgel).