Ludger Lohmann

Stuttgart, Duitsland

Ludger Lohmann werd in 1954 geboren in het Duitse Herne (Westfalen). Hij studeerde kerkmuziek, musicologie, filosofie en geografie aan de Musikhochschule und Universität Köln. Orgel en klavecimbel volgde hij respectievelijk bij Wolfgang Stockmeier en Hugo Ruf. Hij vervolmaakte zich
verder in orgel bij Anton Heiller in Wenen en Marie-Claire Alain in Parijs. Lohmann won al vele prestigieuze wedstrijden, waaronder de Internationaler Musikwettbewerb van de ARD in 1979 en de Grand Prix de Chartres in 1982.

Hij treedt wereldwijd op, en zijn repertoire, met als zwaartepunten oude en romantische muziek, wordt gedocumenteerd in opnames voor radio en tv, en op cd.

Sinds 1983 onderwijst Lohmann orgel aan de Musikhochschule Stuttgart; zijn klas trekt getalenteerde studenten uit de hele wereld aan. In zijn research focust hij vooral op romantische orgelmuziek. Hij wordt ook vaak gevraagd als gastprofessor en voor masterclasses, o.m. door de Zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem en de Göteborg International Organ Academy, waar hij ook als ‘senior researcher’ meewerkt aan het orgelonderzoeksproject van de universiteit (GOArt).