Michael De Geest

Michael De Geest werd in 1982 geboren in Eeklo. Hij is de zoon van Edward De Geest, ere-organist-titularis van de Gentse Sint-Baafskathedraal. In zijn geboortestad voltooide Michael de richting Wetenschappen-Wiskunde aan het Sint-Vincentiuscollege en behaalde hij het eindgetuigschrift voor orgel en piano aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (in de klas piano van zijn moeder Monique Lanszweert en in de klas orgel van Dirk Bruggeman). Ook ontving hij de Bijzondere Prijs en de Oorkonde van de Stad Eeklo voor beide disciplines. In zijn jeugd was Michael koorlid van de Schola Cantorum van de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Het was zijn interesse voor wiskunde en informatica die hem naar de Universiteit Gent dreef, waar hij in 2004 afstudeerde als licentiaat informatica. Tussen zijn professioneel informaticawerk door studeerde Michael orgel bij Ignace Michiels aan het Gentse Conservatorium. Enkele van zijn inspirerende docenten waren Daniel Gistelinck (harmonie en contrapunt), Marc Michael De Smet (koor en kamermuziek) en Hans Lamal (improvisatie). 

Michael specialiseerde zich in de barokke orgelmuziek bij de Luikse organist Serge Schoonbroodt. Hij volgde masterclasses orgel bij Helga Schauerte in Eckenhagen (Duitsland) en bij barokspecialist Liuwe Tamminga in Urbino (Italië) tijdens het festival ‘Musica Antica’. Michael was ook meer dan tien jaar organist van de Gentse Sint-Jacobskerk.

Michael bracht reeds recitals in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Hongarije en Japan. In kamermuziekverband speelt Michael samen met hoboïste Dagmar Robben, tevens zijn echtgenote. Hij is ook lid van het ensemble Fuga Temporis.

In januari 2010 werd Michael aangesteld als organist van de Gentse Sint-Niklaaskerk, waar hij sinds 2011 ook instaat voor de organisatie van thematische orgelconcerten waaronder hommages aan verschillende barokcomponisten. Vanuit deze indrukwekkende kerk met zijn prachtige barokke Flentrop orgel blijft Michael zich verder toeleggen op de barokmuziek, met een groot hart voor het orgelwerk van componisten als Buxtehude, Böhm, Frescobaldi, Couperin en uiteraard Bach. 

Hij werd recent aangesteld als lid van de Raad van Beheer van het Gents Orgelcentrum, een vzw die instaat voor de organisatie van de jaarlijkse orgelconcerten in juli en augustus in de Sint-Baafskathedraal Gent.

Michael is voorzitter van het in 2015 opgericht symfonisch orkest ‘Lumen Symphonicum’ dat onder leiding staat van zijn broer David. Dit orkest voert voornamelijk Weens Klassiek werk uit. Lumen Symphonicum speelde reeds meerdere symfonieën en concerti van Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert, dit i.s.m. internationale solisten als Daniel Blumenthal, Charles Neidich, Karl Leister en Eddy Vanoosthuyse. Vorig jaar programmeerde Lumen Symphonicum selecties uit beroemde Mozart-opera’s zoals ‘Le nozze di Figaro’ en ‘Die Zauberflöte’ op concerten in Brussel en Eeklo.

Op 26 augustus 2021 zal Lumen Symphonicum orgelconcerti van Haydn, Guilmant en Verschraegen uitvoeren in de Gentse Sint-Baafskathedraal, dit i.s.m. organisten Frank Heye, Michael De Geest en Laure Dermaut. Michael zal het Eerste Concerto voor orgel en orkest van Joseph Haydn uitvoeren, begeleid door Lumen Symphonicum o.l.v. David De Geest.

www.michaeldegeest.be / www.lumensymphonicum.be