Peter Breugelmans

Antwerpen, België

Peter Breugelmans (°1966) studeerde orgel en klavecimbel aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Jos Van Immerseel. Vervolgens ging hij naar het “Conservatoire National de Région de Lille” om er zich onder leiding van Jean Boyer in het orgelspel te vervolmaken. In 1990 sloot hij deze opleiding af met de “Prix de Perfectionnement” voor orgel, met felicitaties van de jury.

In 1989 volgde Breugelmans een vervolmakingcursus klavecimbel onder leiding van Gustav Leonhardt. Hij volgde verder nog cursussen bij onder meer Harald Vogel en Jacques van Oortmerssen. In het jaar 2000 behaalde hij voor de “Centrale Examencommissie” de graad van “Meester in de Muziek” in de opties orgel en klavecimbel.

Van 2006 tot 2011 was Peter Breugelmans stadsorganist te Leuven. Vanaf 2007 organiseerde hij het jaarlijkse orgelfestival leuven.org.

In dat jaar richtte hij het barokensemble Leuven Baroque op. Met een vaste vocale kern, bestaande uit de zangers Peter Kooij, Stephan Van Dijck, Gunther Vandeven, Maaike Van Steenbergen en Elise Gäbele, werden onder zijn leiding ondermeer werken van Buxtehude en Pachelbel uitgevoerd. Met Leuven Baroque voerde hij tevens talrijke composities voor orgel en orkest uit. Op het programma stonden o.a. concerti van Händel, Haydn, C.Ph.E. Bach, kerksonates van Mozart en cantates met obligaat orgel van J.S. Bach.

Breugelmans concerteerde in meerdere Europese landen, op orgel en klavecimbel. Hij realiseerde opnames voor radio en televisie. In 2013 maakte hij samen met de mezzosopraan Maaike Van Steenbergen een CD-opname van het Robustelly-orgel van de Sint-Pieterskerk te Langdorp.

Breugelmans geeft les in de vakken orgel en klavecimbel aan de Gemeentelijke Muziekacademie te Brasschaat en aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven. Hij is lid van de Bisschoppelijke Commissie voor Orgels van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Sinds 2019 is Peter Breugelmans titularis van het Thomas-orgel van de Heilig-Hartkerk te Brasschaat-Vriesdonk.