Inge Bollaert

Muzikale leiding

Na haar Grieks-Latijnse humaniora studeerde Inge Bollaert piano bij Johan Duijck aan het Koninklijk Conservatorium te Gent, waar zij in juni 1998 haar meestergraad behaalde. Aan hetzelfde conservatorium volgde zij verder koordirectie onder leiding van Johan Duijck en Florian Heyerick. In 1999 vervolmaakte ze zich aan het Leuvense Lemmensinstituut bij dirigent Erik Van Nevel en Dirk Snellings.

In 1995 richtte zij samen met enkele vrienden het kamerkoor El Grillo op. Met dit ensemble focust zij zich al 25 jaar op het a capella repertoire uit de renaissance. Naast thematische programma’s belichtte ze heel wat hoogtepunten uit het oeuvre van componisten als Gesualdo, Josquin, Lassus, Obrecht, Monteverdi, Palestrina, Tallis, de Rore en Victoria. 

De voorliefde voor het polyfone repertoire bracht haar ook bij de Duitse barokmuziek en het oeuvre van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach.  Samen met het vermaarde barokensemble il Gardellino verzorgde sinds 2015 een viertal projecten met uitgelezen cantates, missen en de Johannes-Passion. In het voorjaar 2020 staan ook twee uitvoeringen van Bachs h-Moll Mis gepland.

Inge Bollaert werkte samen met diverse musici zoals Nicolas Achten, Bart Naessens, Marcel Ponseele, Marnix De Cat, Peter Kooij, Margot Oitzinger, Philippe Pierlot, Zsuzsi Tóth, Kristin Witmer en ensembles als Arc Sonore, Aquil’AlterA, Flanders Recorder Quartet, il Gardellino, Ensemble Polyfoon, Portus Ventum en Ensemble Rafik el Maay.

In maart 2008 klasseerde zij zich tijdens de Provinciale Koorzangtornooien samen met El Grillo in eredivisie. In 2011 jaar was ze te gast tijdens het Luikse Festival Bach en Valée Mosane. Als repetitor bereidde ze Collegium Vocale Gent voor in Toscane tijdens de Accademia delle Crete Senesi en werkte ze samen met dirigent Philippe Herreweghe. In 2017 was ze ook te gast tijdens het festival Printemps Baroque in Spa. Met El Grillo is Inge Bollaert sinds 2011 jaarlijks te gast op het festival ‘Meer Stemmig Gent’. De voorbije seizoenen verzorgde ze ook concerten in Muziekcentrum De Bijloke.

Inge Bollaert geeft regelmatig workshops als dirigente en is momenteel als docent Muzikale Vorming verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent.