Nicolas Vermeulen

Voorzitter

Uitvoeringen:

Nicolas Vermeulen is student rechten en daarnaast jong organist.

In 2015 startte hij zijn studies rechten aan de Universiteit Gent alwaar hij in 2018 met onderscheiding zijn Bachelor of Laws behaalde. Bovendien kreeg hij dat zelfde jaar uit de handen van de rector de onderscheiding van erestudent van de Universiteit Gent (Quetelet Honoursprogramme). Onmiddellijk daaropvolgend zette hij zijn rechtenstudies verder met de Master of Laws. Het eerste semester daarvan legde hij af aan de prestigieuze Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne te Parijs, dit met grote onderscheiding en felicitaties van de decaan van de rechtenfaculteit. De overige drie semesters volgde hij terug aan de Universiteit Gent zelf alwaar hij in juli 2020 afstudeerde met grote onderscheiding. Sinds september 2020 volgt hij een LL.M. (postgraduaat) in vennootschaps- en commercieel recht aan de London School of Economics and Political Science.

Vanaf 2008 volgde Nicolas Vermeulen verscheidene opleidingen aan de academie van Deinze: Piano en muziekaal ensemble, Toneel en repertoirestudie (vervolg dictie) en Voordracht (vervolg dictie). In 2012 kwam daar de opleiding Orgel en begeleidingspraktijk bij. In 2015 studeerde hij af voor de opleidingen Piano en muziekaal ensemble (grote onderscheiding), Toneel en repertoirestudie en Voordracht. De opleiding Orgel en begeleidingspraktijk, die hij later aanving dan de andere, loopt nog steeds. Dit bij Pieter Lambert (organist-titularis Sint-Corneliuskerk te Aalter).

Tijdens zijn studies in Parijs volgde hij bovendien privélessen orgel bij Matthieu Odinet (organist-titularis van de kerk Notre Dame des Blancs Manteaux te Parijs). Dit gaf hem de gelegenheid zich te verdiepen in de Franse Barok en Romantiek. Voor die laatste stijl was en is een orgel zoals het Cavaillé-Coll-orgel van de Sint-Niklaaskerk uiteraard een niet te missen component. Daarnaast volgt hij tijdens zijn studies in Londen privélessen orgel bij James Orford (organist-titularis van de kathedraal van Westminster) wat hem dan weer toestaat de Engelse Barok en Romantiek te exploreren. 

Nicolas Vermeulen werkte reeds mee aan verscheidene concerten in binnen- en buitenland. In dat kader bespeelde hij al vele orgels waaronder verscheidene werkelijk tot de verbeelding spreken zoals het orgel van de kerk Saint-Eustache te Parijs, de abdijkerk Saint-Ouen te Rouen, de kathedraal Saint-André te Bordeaux, de kathedraal Notre Dame te Amiens alsook de kathedraal Notre Dame te Lausanne. 

In september 2019 werd Nicolas Vermeulen co-titularis van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Deinze.

Zelf benoemt hij het orgel als “een van de beste keuzes uit mijn leven”, of nog “een uit de hand gelopen passie”. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich ten volle achter het project van de Bach Concerts Ghent wou scharen en met plezier de rol van voorzitter op zich nam. Samen met de rest van het team hoopt hij deze concertreeks uit te werken tot een waar begrip in het Gentse en zowel nationaal als internationaal een draagvlak te creëren om het Genste Cavaillé-Coll-orgel letterlijk nieuw leven in te blazen.